ΠΟΤΑΜΟΧΕΛΩΝΑ – Mauremys Caspica

1.pngΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ερπετό – αμφίβιο που ανήκει στην οικογένεια ιλυοβιών , της τάξεως των χελωνιών . Είναι το μικρότερο είδος χελώνας σε μήκος περίπου 20εκ. , που ζει σε υγρούς τόπους , δηλαδή υδρόβια (νεροχελώνα) . Ζει στο βούρκο , στη λάσπη δηλαδή στα λασπόνερα των κοιτών των ποταμών . Στη Ρόδο , την συναντάμε στον ποταμό Γαδουρά . Έχει γκρι – καφέ αποχρώσεις και στο κάτω μέρος του καβουκιού έχει κίτρινες βούλες . Το σώμα της καλύπτεται από όστρακο – καβούκι διαφορετικό από αυτό των χερσαίων ειδών . Είναι σκληρό με γραμμή στη μέση και από το καβούκι βγαίνει το κεφάλι , τα τέσσερα πόδια και η ουρίτσα της .
Το κεφάλι της είναι πολύ μικρό – τριγωνικό και ευκίνητο , όμοιο με εκείνο των φιδιών . Τρέφεται με αμφίβια και έντομα και αναπαράγεται με αυγά .
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κίνδυνοι για αυτό το είδος, αλλά ισχύουν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν όλα τα ερπετά. Τα ερπετά έχουν δύο βασικούς κινδύνους. Πρώτος κίνδυνος για όλα τα ζώα είναι όταν τους στερούμε το φυσικό τους περιβάλλον, καθώς ο άνθρωπος με επιβλαβείς πράξεις ρυπαίνει και καταστρέφει το βιότοπό τους. Για παράδειγμα αν είναι ένας βάλτος με βράχια κλπ. όπου ζουν τα ερπετά και εμείς τον ισοπεδώσουμε. Τότε αυτά δεν μπορούν να ζήσουν εκεί. Δηλ2.pngαδή τους χαλάμε τα ενδιαιτήματα όπως το λένε οι επιστήμονες. Δεύτερος κίνδυνος είναι ότι θεωρούνται δηλητηριώδη και επικίνδυνα, γι’ αυτό άλλωστε και τα φοβούνται οι άνθρωποι. Ακόμα, οι άνθρωποι τα σκοτώνουν για να πάρουν το δέρμα τους ή το δηλητήριο. Αυτό που κάνουν είναι λάθος, γιατί στην πραγματικότητα τους κάνουν καλό καθώς τους γλιτώνουν από διάφορα ζωύφια και μικροοργανισμούς . Ακόμα, οι φυσικές καταστροφές, εκτός από τις πυρκαγιές, η ξηρασία απειλεί τα ζώα που εξαρτώνται από την παρουσία νερού, όπως είναι και η ποταμοχελώνα.
Πηγή απόΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Αρχικά, οι άνθρωποι πρέπει να μην περιορίζουν το χώρο όπου ζουν τα ερπετά, αφού καταστρέφουν το βιότοπο και τα ενδιαιτήματα τους, όπως τα λένε οι επιστήμονες. Επίσης, με την καταστροφή του βιοτόπου χαλάει το οικοσύστημα, αφού τα ερπετά μπορούν να απαλλάξουν τους ανθρώπους από διάφορα ζωύφια και μικροοργανισμούς. Γι’αυτό το λόγο έχουν ανάγκη την ενημέρωση για την λειτουργία των ερπετών, που είναι προς όφελος δικό τους.
Πηγή από:
  • τηλεδιάσκεψη με τον κύριο Π.Λυμπεράκη, βιολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορία της Κρήτης, 23/1/13